?https://www.traditionrolex.com/44 https://www.traditionrolex.com/44 https://www.traditionrolex.com/44 L. Donskis: „Tikriausiai buvau katinas ir vaikštinėjau Florencijos kiemeliuose“ - LEONIDAS DONSKIS
LT | EN
LEONIDAS DONSKIS
https://www.traditionrolex.com/44

L. Donskis: „Tikriausiai buvau katinas ir vaikštinėjau Florencijos kiemeliuose“

Vasario 24, 2014

Praėjusį savaitgalį Leonidą Donskį buvo galima sutikti ten, kur ir daugelį knygos mylėtojų, –  „Litexpo“ parodų rūmuose vykusioje 15-ojoje Vilniaus knygų mugėje. Jos metu L. Donskis pabuvojo ir knygų autoriaus, ir skaitytojo vaidmenyse – pristatė savo naująją aforizmų knygą „Paprastos tiesos“ bei dalyvavo kitų autorių knygų sutiktuvėse bei diskusijose.

Simboliška, kad dalyvavimą šiųmetėje Knygų mugėje, akcentavusioje klasikinių kūrinių svarbą šiuolaikiniame pasaulyje, Leonidas Donskis pradėjo nuo pirmą kartą lietuvių kalba išleistos vokiečių klasiko Gottholdo Ephraimo Lessingo knygos „Natanas Išmintingasis“ pristatymo. Knygą, kurią išvertė Antanas A. Jonynas, remiant Vokietijos fondams išleido leidykla „Naujoji Romuva“. Pristatydamas knygą Leonidas Donskis pastebėjo, kad „Natanas Išmintingasis“ turi tikriems klasikiniams kūriniams būdingą bruožą – parašytas prieš daugiau nei du šimtus metų, jis išlieka aktualus iki mūsų dienų, moko pagarbos kitam žmogui, tolerancijos, pakantumo. 

Penktadienį po pietų Leonidas Donskis drauge su politologu Mindaugu Jurkynu dalyvavo Europos Parlamento Informacijos biuro surengtoje diskusijoje apie Europą. Artėjant gegužės 25-ąją vyksiantiems Europos Parlamento rinkimams drauge su auditorija L. Donskis ir M. Jurkynas ieškojo Lietuvos narystės Europos Sąjungoje privalumų ir trūkumų. Apie pirmuosius kalbėti paprasta, tačiau natūralu, kad praėjus beveik dešimčiai metų nuo mūsų šalies įstojimo į ES, išryškėja įvairios prieštaros bei įtampos, apie kurias būtina kalbėtis. L. Donskis pastebėjo, kad lyginant su Lietuva ir aplinkiniais regionais, Vakarų Europoje ES atžvilgiu yra daug daugiau skepticizmo, ir jo nereikia bijoti. Baigdamas savo kadenciją Europos Parlamente, Leonidas Donskis labai atvirai kalbėjo apie tuos trūkumus, kuriuos jis mato ES institucinėje sąrangoje, politikoje ir politikuose. Tačiau, pasak L. Donskio, į tobulus darinius apskritai reiktų žiūrėti su tam tikru įtarumu, o demokratinėms visuomenėms daug svarbiau pastebėti trūkumus ir ieškoti būdų juos pašalinti. Būtent čia yra svarbus visų ES šalių ir piliečių įsitraukimas – tiek unikali Lietuvos ir panašaus likimo kitų ES narių patirtis, tiek ir kiekvieno piliečio asmeninis indėlis. „Turime būti tame orkestre, kad jis gerai suskambėtų“, - tokiu palyginimu europarlamentaras kvietė būti aktyviems renkant naująjį Europos Parlamentą bei formuojant ES politiką.

Šeštadienio vidurdienį lankytojų Vilniaus knygų mugėje skaičius turbūt pasiekė piką – norint patekti iš vienos mugės erdvės į kitą tekdavo tiesiogine to žodžio prasme stovėti kamščiuose – tik ne automobilių, o žmonių. Būtent tuo metu piką pasiekė ir Leonido Donskio programa Knygų mugėje – didžiausioje „Litexpo“ salėje buvo pristatyta jo nauja, jau trečioji ir trilogiją užbaigianti aforizmų knyga „Paprastos tiesos“. Pilnutėlėje salėje vykusiame pristatyme vyravo itin jauki atmosfera – galbūt tai sąlygojo tai, kad aforizmas – itin intymi literatūros forma, o gal tai, kad pristatyme dalyvavo artimi autoriui žmonės – žmona Jolanta, jau trečiąją Leonido knygą iliustravusi savo nuotraukomis, politologas Šarūnas Liekis, atradęs įdomių sąsajų tarp Leonido pastaraisiais metais pamėgto aforizmo žanro ir istorinių literatūros tradicijų, bei diskusiją žaismingai moderavęs filosofas Gintautas Mažeikis.  

„Paprastos tiesos“ užbaigia Leonido Donskio aforizmų, trumpų tekstų ir refleksijų trilogiją, kurią dar sudaro „Mažasis patirties žemėlapis“ bei „Paralelinės tikrovės“. Šios knygos atspinti autoriaus patirtis, išgyventas vykstant didelėms transformacijoms jo paties gyvenime - iš esmės iš akademinės į politinę keičiantis jo veiklai, bandant savyje suderinti politiką ir kūrėją, gyvenant tarp Lietuvos ir Briuselio. Tai knygose itin akivaizdu – pirmoje vyravusią nuostabą ir paradoksą bei antrojoje keltus sunkiai atsakomus klausimus, trečiojoje knygoje pakeičia lengvumas, humoras ir ironija. Pasak L. Donskio, atėjo laikas įtampas pakeisti gaivinančia atvanga, kurią jam suteikia neblėstanti meilė europinei tradicijai, Europos menui ir kultūrai. L. Donskis, spėliojantis, ar tik praėjusiame gyvenime nebuvo katinas, vaikštinėjęs nuostabiais Florencijos kiemeliais, prisipažino per penkerius darbo Europos Parlamente metu ne kartą atpažinęs asmenybių charakteristikas ir situacijas, aprašytas ar pavaizduotas nemarių Europos kūrėjų darbuose. Tad knygos ironiją reiktų vertinti kaip autoriaus meilę ir geraširdišką juoką, o taip pat ir savęs paties matymą dažnai humoristo plunksnos vertose aplinkybėse.

Leonido Donskio interviu apie naująją knygą „Paprastos tiesos“ skaitykite čia.

Šeštadienį Leonidas Donskis taip pat dalyvavo IQ žurnalo išleistos savo bičiulio istoriko Egidijaus Aleksandravičiaus knygos „Tylos byla“, kurią sudaro žurnale publikuoti autoriaus tekstai, pristatyme. L. Donskis pabrėžė tarp Lietuvos akademinio pasaulio šviesulių retai sutinkamą E. Aleksandravičiaus gebėjimą apie sudėtingą, daug specifinių žinių reikalaujančią problematiką kalbėti platesnei auditorijai suprantama kalba, taip kviečiant skaitytoją prasmingai diskusijai.

L. Donskis dalyvavimą Knygų mugėje užbaigė sekmadienį, dalyvaudamas kolegos europarlamentaro, profesoriaus Vytauto Landsbergio poezijos knygų „Briuselio dienoraščiai“ bei „Romansai ir dainos“ pristatyme. Knygų autorių ne kartą įvardijęs iškiliausiu Lietuvos politiku ir Europos laisvės kovų herojumi, Leonidas Donskis prisipažino, kad V. Landsbergio poezija jam primena tobulą drobę, kurioje viskas puikiausiai susisieja: unikalios šios žmogaus patirtys, gebėjimas pamatyti paprastų dalykų grožį, su lengvu humoru žvelgti į pasaulio įtampas.

Leonidas Donskis dalyvavimą Vilniaus knygų mugėje sekmadienį popiet baigė pavargęs, tačiau laimingas. Ir taip yra kasmet – šis renginių, autografų dalijimo, rankų paspaudimo, pašnekesių maratonas visuomet dovanoja tai, ko negali pakeisti jokios moderniausios technologijos, – tikrą, nuoširdų, jokiais tarpininkais neapsunkintą bendravimą. 



LEONIDO DONSKIO KADENCIJA EUROPOS PARLAMENTE
(2009-2014)