?https://www.traditionrolex.com/44 https://www.traditionrolex.com/44 https://www.traditionrolex.com/44 Diskusija „Europos tapatybė ir jos ištakos: žydų, arabų ir rusų indėlis“ - LEONIDAS DONSKIS
LT | EN
LEONIDAS DONSKIS
https://www.traditionrolex.com/44

Diskusija „Europos tapatybė ir jos ištakos: žydų, arabų ir rusų indėlis“

Balandžio 28, 2015

Lietuvos internetinėje erdvėje netruks startuos portalas DOXA. Šia proga portalo redakcinė kolegija kviečia į atidaromąjį renginį, kurio metu vyks diskusija „Europos tapatybė ir jos ištakos: žydų, arabų ir rusų indėlis“. Vienas iš diskusijos dalyvių - Leonidas Donskis.

Arabų, rusų ir žydų indėlis į Europos tapatybės formavimąsi visada buvo įvairiaprasmis, o politiniu bei istoriniu požiūriu šių tautų reikšmė Senojo Žemyno civilizacijai ir jos raidai yra daugialypė bei problemiška.

Iki Shoah bei Izraelio valstybės įkūrimo žydai dažnu atveju būdavo suvokiami kaip Europos svetimkūniai, nors sykiu ir artimi kaimynai. Žydų teologinės, filosofinės, politinės idėjos bei praktikos visuomet vienaip ar kitaip turtino Europos kultūrinį gyvenimą. 

Savo ruožtu arabai ir rusai ilgą laiką buvo suvokiami kaip akivaizdūs politiniai, netgi civilizaciniai priešai, su kuriais kovojant pralieta daug kraujo; šiandien jis liejasi toliau. Kita vertus, arabų mąstytojai puoselėjo ir prisidėjo Viduramžių Europai išsaugant Aristotelio raštus bei kitus klasikinius Antikos tekstus. 

Rusų aukštosios kultūros tradicija iki šių dienų sudaro reikšmingą Europos kultūrinio kanono dalį – užtenka paminėti Dostojevskį, Čechovą, Čaikovskį, Tarkovskį, Diagilevą, Stanislavskį...

Nūdienos politinių bei karinių konfliktų, tarsi iš naujo atgimstančių civilizacinių sandūrų, intensyvėjančių antisemitizmo bangų kontekste regisi prasminga pažvelgti į mūsų santykį su šiais trimis kultūriniais arealais, ilgus šimtmečius kreipusiais Europos tapatybės formavimąsi skirtingomis kryptimis. 

Tačiau kas gi yra ta europietiškoji tapatybė? Ar apie ją apskritai prasminga kalbėti, o jei prasminga, tuomet kodėl?

Šiuos ir kitus klausimus svarstys:

 

1) Filosofas, publicistas prof. Leonidas Donskis;

2) Kultūros ir istorijos tyrinėtojas, filosofas doc. Vytautas Ališauskas;

3) Žurnalistas, apžvalgininkas Paulius Gritėnas

 

Renginio vedėjas ir moderatorius: Simas Čelutka.


Diskusija vyks balandžio 30 dieną, 15 valandą FLOOR, Vilniaus 33/ Palangos 4, Vilnius. 

Maloniai kviečiame dalyvauti!

 



LEONIDO DONSKIO KADENCIJA EUROPOS PARLAMENTE
(2009-2014)