LT | EN
LEONIDAS DONSKIS

Šiųmetėje Vilniaus knygų mugėje – renginiai L. Donskio minties gerbėjams

Vasario 22, 2017

Tradicinėje Vilniaus knygų mugėje skaitytojai šiemet leidyklos stende, kaip buvo įpratę, nebesutiks Leonido Donskio ir nebegalės paprašyti jo autografo. Tačiau L. Donskio mintys ir idėjos toliau gyvena jo knygų ir jo kūrybinį palikimą vertinančių benraminčių dėka – šiemet L. Donskiui skirti du knygų mugės renginiai.

Leonido Donskio knygas leidusi „Versus aureus“ leidykla skaitytojams jau parengė vieną paskutiniųjų autoriaus darbų – praėjusiais metais anglų kalba Kembridže „Polity Press“ išleistą L. Donskio bei sausį mirusio Zygmunto Baumano drauge parašytą knygą „Takusis blogis“ („Liquid Evil“). Tai antrasis ir, deja, paskutinis šių akademinių bičiulių bendras darbas, papildantis 2013-asiais išleistame „Moraliniame aklume“ („Moral Blindness“) dėstomas mintis.

„Apie blogį nieko naujo nepasakysime – jis buvo su mumis nuo neatmenamų laikų. Tačiau esama šio to naujo apie blogį, kuris būdingas takiai moderniam šiandienos pasauliui. (…) Dabartinio pavidalo blogį vargiai pastebėsi, nuplėši jam kaukę ir pasipriešinsi. Jis iššoka neperspėjęs ir kerta kam paklius. Dėl to socialinį mūsų pasaulį galima lyginti su minų lauku: žinome, kad jame tiršta sprogmenų, esame tikri, kad anksčiau ar vėliau kas nors sprogs, bet negalime nuspėti kada ir kur“, - knygos anotacijoje rašo autoriai.

Šios mintys Vilniaus knygų mugės metu bus plėtojamos leidyklos „Versus aureus“ ir Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje rengiamame knygos pristatyme „L. Donskio ir Z. Baumano palikimas nūdienos Europai klastingo blogio ir atviro pasaulio sandūroje“. Jis vyks šeštadienį, vasario 25 dieną, 15 valandą salėje 5.1. Diskusijoje dalyvaus filosofas Gintautas Mažeikis, istorikas Egidijus Aleksandravičius bei Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius.

Į dar vieną L. Donskio palikimo analizei skirtą renginį „Filosofinių Leonido Donskio idėjų refleksija“ penktadienį, vasario 24 dieną, 14 valandą 5.2 salėje kviečia Vytauto Didžiojo universistetas. Diskusijoje mintimis dalinsis L. Donskio universiteto kolegos: Gintautas Mažeikis, Mykolas Drunga, Rūstis Kamuntavičius.

Kviečiame dalyvauti.



LEONIDO DONSKIO KADENCIJA EUROPOS PARLAMENTE
(2009-2014)