LT | EN
LEONIDAS DONSKIS

Trečiojoje L. Donskio atminimu skirtoje konferencijoje – apie pandemijos poveikį psichinei sveikatai

Rugsėjo 15, 2020

VDU Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras 2020 rugsėjo 21-ąją kviečia dalyvauti trečiojoje Leonido Donskio atminimui skirtoje konferencijoje, kuri šiemet skirta pasaulį pakeitusiai pandemijai ir jos poveikiui globaliai psichinei sveikatai. Pusės dienos trukmės konferenciją lydės Naujų idėjų kamerinio koncerto NICO koncertas. Konferencijos programa ir registracija: https://www.sakharovcenter-vdu.eu/events/third-leonidas-donskis-memorial-conference/

Šių metų konferencija bus skirta pandemijai, kuri per kelias savaites pakeitė pasaulį neatpažįstamai – globalizuotas pasaulis pavirto į individualių valstybių, taikančių skirtingo laipsnio karantiną, archipelagą. Kai kurių nuomone, pandemija turėjo grėsmingas pasekmes demokratijai; kitų požiūriu – priešingai, apribojo autoritarinių vadovų galias. Tačiau akivaizdu, kad pandemija turės rimtą poveikį globaliai psichinei sveikatai. Organizatorių teigimu, šis poveikis nuo pat pradžių buvo iš esmės ignoruojamas – į tai gegužę atkreipė dėmesį ir Jungtinių Tautų generalinis sekretorius.
 
„Šiandien daugeliui atrodo, kad padariniai psichinei sveikatai bus kaip atskira pandemija. Žmonės su psichosocialine negalia atsidūrė sunkioje padėtyje. Be to, milijonai tų, kurių ateitis yra neužtikrinta ir kurie kenčia nuo nerimo ar minčių apie savižudybę, sukurs papildomą naštą ir taip išvargintai sveikatos apsaugai. Nors dabar dauguma vengia profesionalios pagalbos, bijodami užsikrėsti, tačiau yra tikimybė, kad ilgainiui šios paslaugos bus perpildytos. Studentus taip pat smarkiai palietė nežinia apie karjeros galimybes – tiek artimoje ateityje, pavyzdžiui, dėl studijų užsienyje, tiek tolimoje, dėl neišvengiamos ekonominės depresijos“, – renginio temą pristatė vienas iš organizatorių, VDU profesorius Robertas van Vorenas.
 
Konferencijos pradžioje į susirinkusiuosius kreipsis Harvardo T. H. Chan visuomenės sveikatos mokyklos (JAV) profesorius Shekhar Saxena, sveikinimo kalbą sakys Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
 
Renginio pranešėjai – psichinės sveikatos, žmogaus teisių ir kitose srityse dirbantys ekspertai iš D. Britanijos, Pietų Afrikos ir Lietuvos: bendruomenės psichiatrijos profesorius Londono karališkajame koledže seras Grahamas Thornicroftas, P. Afrikos psichinės sveikatos asociacijos atstovė Charlene Sunkel, VDU A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro ir „Globalios iniciatyvos psichiatrijoje“ vadovas, profesorius Robertas van Vorenas, Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto profesorius, buvęs Jungtinių Tautų specialusis pranešėjas teisei į sveikatą Dainius Pūras, Lietuvos negalios organizacijų forumo prezidentė Dovilė Juodkaitė, VšĮ „Vaikų linija“ vadovas Robertas Povilaitis, VDU tarptautinių ryšių prorektorė prof. Ineta Dabašinskienė.
 
Konferencija vyks rugsėjo 21 d., pirmadienį, 13–17 val., VDU Mažojoje salėje (S. Daukanto g. 28, Kaunas).
 
Dalyvavimas konferencijoje yra nemokamas, tačiau dėl vykstančios pandemijos yra privaloma registracija internetu.
 
Po konferencijos, 18.30 val., Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje (V. Putvinskio g. 55, Kaunas) vyks profesoriaus Leonido Donskio atminimui skirtas koncertas, kuriame pasirodymą surengs Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO). Norint dalyvauti koncerte taip pat privaloma registracija internetu.
 
Konferenciją organizuoja Vytauto Didžiojo universitetas, Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras. Rėmėjai: „Global Initiative on Psychiatry“, LR užsienio reikalų ministerija, Vokietijos ambasada Lietuvoje.

 Vytauto Didžiojo universitetas



LEONIDO DONSKIO KADENCIJA EUROPOS PARLAMENTE
(2009-2014)