LT | EN
LEONIDAS DONSKIS

#13dienostekstas. Draugystė tarp politikos ir etikos.

Vasario 13, 2019

#13dienostekstas dedikuotas Valentino dienai. Leonidas Donskis: "Meilė ir draugystė yra modernūs jausmai. Abiem atvejais renkamasi tolimą, o ne artimą. Svetimas žmogus, nesusijęs su mumis kraujo ryšiais, gali tapti artimesnis už šeimos narį. Svetimojo tapimas pačiu artimiausiu yra intymumo ir socialumo paslaptis, bet joje slypi ir tam tikra moralinė logika. Abiem atvejais pasirinkime dalyvauja laisvė – mylimoji ir draugas (mylimasis ir draugė) nėra ramios ir saugios duotybės pasaulis.

Meilė ir draugystė mus bloškia į rizikos, nežinomybės, laisvės ir atsakomybės pasaulį. Šeima lieka šeima – nesvarbu, brangi ji tau ar ne. O meilės ir draugystės išlaikymas anaiptol nėra savaime aiškus. Tapdamas draugu prisiimi atsakomybę už bendrą idealą, kito žmogaus pasitikėjimą ir nusivylimo išvengimą, galiausiai – už savo paties vientisumo ir tikrumo išlikimą. Nes tave pasirinko už tai, kad tavimi galimi tikėti ir pasitikėti. Ryšio su tavimi krachas reikš smūgį tavo draugui, nes jam liks neaišku, ar apskritai kuo nors galima tikėti ir pasitikėti."

Visą Leonido Donskio tekstą "Draugystė tarp politikos ir etikos" skaitykite čia.

Rubrika #13dienostekstas kiekvieno mėnesio 13 dieną siūlo prisiminti Leonido Donskio tekstus ir mintis bei jų pagrindu tęsti diskusiją šiandienos aktualijų kontekste. Tekstus pristato apžvalgininkas, filosofas Paulius Gritėnas.



LEONIDO DONSKIO KADENCIJA EUROPOS PARLAMENTE
(2009-2014)