LT | EN
LEONIDAS DONSKIS

Pagerbti L. Donskį susibūrė jo minties gerbėjai Didžiojoje Britanijoje (video)

Kovo 06, 2017

Tokia pati London School of Economics auditorija, kurioje prieš trejus metus pats skaitė viešą paskaitą, ta pati užeiga diskusijos įspūdžiams aptarti ir taip dažnai jo paties atliekama mylimų „The Beatles“ „Hey, Jude“, bendrai traukiama daugiau nei šimto susirinkusiųjų – įvairiausių kartų lietuvių bendruomenės narių, Didžiosios Britanijos akademinio pasaulio atstovų. Taip Londone praėjusį ketvirtadienį pagerbtas filosofas, visuomenės veikėjas, žmogaus teisių gynėjas Leonidas Donskis. Renginio vaizdo įrašą rasite čia

London School of Economics Baltijos šalių studentų atstovybė, Lietuvos Respublikos ambasada Didžiojoje Britanijoje bei šioje šalyje gyvenantys artimi filosofo bendražygiai kviesdami į intelektualinę diskusiją „Leonidas Donskis – ant dviejų pasaulių ribos“ siekė ne tik tik pagerbti šviesų L. Donskio atminimą. Pasak jų, dar svarbiau buvo paskatinti jo idėjų tolimesnį vystymą, skleisti jas už Lietuvos ribų.

Diskusijos dalyvių lūpomis skambėję liudijimai dar kartą patvirtino, kokia universali, plataus akiračio ir įkvepiančio smalsumo kupina buvo Leonido Donskio asmenybė. Kiekvienas su L. Donskiu susidūręs skirtingais jo gyvenimo laikotarpiais, prisilietęs ar buvęs šalia įvairių jo interesų ir veiklų, pabrėžė jam labiausiai įstrigusias, svarbiausiomis atrodančias savybes, idėjas, kompetencijas, jų projekcijas dabarčiai ir ateičiai.

Daugelį metų su L. Donskiu akademinėje sferoje bendradarbiavęs Prancūzijos istorikas, teisininkas, Baltijos šalių ekspertas Yves Plasseraud kalbėjo apie liberalųjį nacionalizmą, kuris, jo nuomone, buvo artimas ir Leonidui Donskiui, Pasak jo, ši ideologija, priešingai, nei nacionalizmas tradicine prasme, yra raktas ir patriotizmo ugdymui, ir skirtybių bendrystei, kuri tokia svarbi buvo L. Donskiui.

Europos Parlamente toje pačioje politinėje grupėje – Liberalų ir demokratų aljanse „Už Europą“ su Leonidu Donskiu dirbusi dabartinė Didžiosios Britanijos Lordų rūmų atstovė baronienė Sarah Ludford, prisimindama diskusijas su kolega, bandė įsivaizduoti, kaip Leonidas Donskis vertintų besiklostančią tarptautinę situaciją: D. Trumpo išrinkimą JAV prezidentu, artėjantį Brexitą, galimą M. Le Pen pergalę Prancūzijos prezidento rinkimuose.

Kažkuomet L. Donskio studentas, o vėliau artimu bičiuliu tapęs buvęs LR Kultūros ministras ir ambasadorius prie UNESCO, dabartinis Seimo narys Arūnas Gelūnas akcentavo L. Donskio vystytą idėją apie kultūrinės bendrystės galią ir jos gebėjimą nugalėti politinę neapykantą, priminė L. Donskio veiklai didžiausią įtaką padariusius kūrėjus bei jų idėjų atspindžius L. Donskio intelektualiajame palikime.

Vienas artimiausių L. Donskio kolegų, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, istorikas Egidijus Aleksandravičius įvertino L. Donskio išskirtinumą ne tik intelektualine prasme ir generuojamomis idėjomis, socialinės ir politinės aplinkos analize, bet ir jo sugebėjimą bei norą veikti, burti aplink žmones, nelikti nuošalyje.

Šioms E. Aleksandravičiaus mintims antrino ir diskusijoje neakivaizdžiai dalyvavęs Prezidentas Valdas Adamkus, į susirinkusiuosius kreipęsis vaizdo žinute. Prisimindamas Leonidą Donskį ir ilgus bendravimo su juo metus, Jo Ekselencija pabrėžė tą didžiulę intelektualinę ir žmogiškąją jėgą, įkvėpusią aplinkinius bendrai veiklai ir darbui, ir jos linkėdamas dabartinei ir būsimosioms kartoms.

„Pagerbiant Leonido Donskio atminimą, norėčiau tik vieno – kad atsirastų jaunų žmonių, sekančių jo pėdomis, pilnų idealizmo, nusiteikimo darbui, mokslui ir pozityviai žvelgiančių į ateitį“, - linkėjo Prezidentas Valdas Adamkus.



LEONIDO DONSKIO KADENCIJA EUROPOS PARLAMENTE
(2009-2014)