LT | EN
LEONIDAS DONSKIS

#13dienostekstas. Leonidas Donskis apie atminties politiką

Liepos 13, 2020

Atminties politika nėra išeitis iš modernybės pagimdytų netikrumo formų ir skausmingų dilemų. Ji veikia kaip vaistas nuo užmaršties ir nejautrumo tik tol, kol tarnauja kaip protestuojančios minties struktūra. Sukonstruota atminties politika prasideda kaip privalomas savęs suvokimo būdas; nenuostabu tad, kad ji gali virsti pavojingu užsifiksavimu ties pasirinktais įvykiais ir istoriniais asmenimis, kuris baigtųsi visišku paneigimu tų žmonių ir grupių, kurios prisimena kitaip. Tiesą sakant, atmintis atveria praeitį, kaip kritinį patirties aspektą ir kaip kažką, be ko mes niekaip negalėtume palaikyti savo jautrumo. Bet kai ji tampa politinio gyvenimo ašimi, mes galime nuslysti į sustingusio laiko tironiją, kuri padalija pasaulį į „mus“ ir „juos“. Taip elgdamiesi mes rizikuojame persiimti manichėjiška moraline logika, neleidžiančia suvokti tikrovės kaip sudarytos iš gyvų žmonių, galinčių keisti savo pažiūras, įsitikinimus ir laikysenas. Praeities tironija mums niekaip neleistų susitaikyti su pasauliu, ypač kai diskutuojama dėl taikos su buvusiu politiniu priešu ir engėju.

Vis dėlto jei žmonės pajėgtų viską prisiminti, jie taptų visiškai uždari, savipakankami ir galiausiai dramatiškai nustotų savo bendrystės galių. Modernybė yra apsėsta kontroliuojančios atminties ir istorijos perrašinėjimo pagal galios pa(si)skirstymą. Aš kontroliuoju visuomenės ir kultūros buvimą; vadinasi, aš galiu sukurti įteisinantį naratyvą. Atmintis man tėra galios aspektas. Ką ir kaip prisiminti, ir ką ir kaip užmiršti, priklauso nuo to, kas aprašo epochos ir politikos darbų istoriją. Tad nėra jokios prasmės painioti liudininkų istorijos su atminties politika, valstybių sukurta jų veiksmams pateisinti, o visų svarbiausia, legitimuoti jų dabarties politiką. (Leonidas Donskis, 2016)

Visą Leonido Dosnkio tekstą "Jei aš Tave užmiršiu…" rasite čia

Rubrika #13dienostekstas kiekvieno mėnesio 13 dieną siūlo prisiminti Leonido Donskio tekstus ir mintis bei jų pagrindu tęsti diskusiją šiandienos aktualijų kontekste. Tekstus pristato apžvalgininkas, filosofas Paulius Gritėnas.



LEONIDO DONSKIO KADENCIJA EUROPOS PARLAMENTE
(2009-2014)