LT | EN
LEONIDAS DONSKIS

#13dienos tekstas. Leonidas Donskis apie raktą pokyčiams Baltarusijoje

Rugpjūčio 13, 2020

Su diktatūromis yra išties sunku, todėl, kad bet kuri metodika, kiekvienas pasirinktas kelias yra labai ribotas ir turi minusų.

Galima mėginti deligitimuoti ir diskredituoti režimą, tačiau jei režimas į tai nereguoja, be to, nėra susaistytais tvirtais ekonominiais saitais, tokia taktika gali neveikti. Baltarusija yra glaudžiai susijusi su Rusijos ekonomine erdve, ir bet kuris ES ekonominis embargas, apribojimai ar sankcijos nors yra skausmingos, bet, deja, nėra lemtingos. Tai žaidimas vadinamąja „Rusijos korta“. Rusija net ir nemėgdama Baltarusijos, juk Vladimiras Putinas asmeniškai negali pakęsti A.Lukašenkos, visada žais tam tikrą žaidimą, siekdama, kad Baltarusija taptų Rusijos satelite. O A. Lukašenka nori būti ne Rusijos gubernatoriumi, bet nepriklausomos šalies prezidentu, todėl, nepaisydamas savo baisaus režimo, jis visaip saugo Baltarusiją nuo virtimo Rusijos gubernija.

Sakyčiau iš Europos pusės vyksta rimbo ir meduolio politikos kaitaliojimas. Klausimas tik, kuriuo metu kuris akcentas dominuoja. Ilgą laiką dominavo meduolis, buvo mėginama vienaip ar kitaip sugundyti ir suvilioti A. Lukašenką. Kai kada buvo mėginimų imtis ir griežtesnių veiksmų, taikyti rimbo politiką, bet rezultatas tebuvo tas, kad šalis dar labiau priartėdavo prie Rusijos, o paprastų Baltarusijos žmonių padėtis nė kiek nesikeitė.

Man atrodo, kad situacija iš esmės gali pradėti keistis tik sutapus trims svarbiems veiksniams: turi įvykti tikras opozicijos susivienijimas ir visuotinis, nacionalinis pakilimas prieš diktatorių; turi būti ryžtingas Europos palaikymas; Rusija turi sutikti su tuo, kad režimas neturi ateities, ir liautis jį remti. Jei šie trys veiksniai suveiktų vienu metu, režimui ateitų galas. Kol šie veiksniai, deja, nesutampa, režimas gali gyvuoti, kol bus gyvas A. Lukašenka. (Leonido Donskio interviu Bernardinai.lt 2012)

Rubrika #13dienostekstas kiekvieno mėnesio 13 dieną siūlo prisiminti Leonido Donskio tekstus ir mintis bei jų pagrindu tęsti diskusiją šiandienos aktualijų kontekste. Tekstus pristato apžvalgininkas, filosofas Paulius Gritėnas.



LEONIDO DONSKIO KADENCIJA EUROPOS PARLAMENTE
(2009-2014)