?https://www.traditionrolex.com/44 https://www.traditionrolex.com/44 https://www.traditionrolex.com/44 Leonido Donskio premija - „Pogranicze“ fondo steigėjui Krzysztof‘ui Czyżewski‘ui - LEONIDAS DONSKIS
LT | EN
LEONIDAS DONSKIS
https://www.traditionrolex.com/44

Leonido Donskio premija - „Pogranicze“ fondo steigėjui Krzysztof‘ui Czyżewski‘ui

Kovo 08, 2024

Leonido Donskio premija šiemet Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“valdybos ir L. Donskio našlės Jolantos Donskienės sprendimu skirta Lenkijos poetui, visuomenininkui, „Pogranicze“ fondo steigėjui Krzysztof‘ui Czyżewski‘ui.

K. Czyżewskis plačiai žinomas ne tik Lenkijoje, bet ir už jos ribų. Kultūrinę, pilietinę, edukacinę veiklą jis pradėjo 1986–1987 metais kartu su bendraminčiais veiklą kreipdamas į užmirštą ar sunaikintą Lenkijos tapatybę, į pasienio ir paribių kultūrą, kurios dėl istorinių peripetijų buvo arba užspaustos, arba susipriešinusios.

Žadindamas istorinę atmintį per kultūrinius, edukacinius projektus, vietinių bendruomenių įtraukimą K. Czyżewskis su bendraminčiais Seinuose 1990–1991 m. įkūrė fondą „Pogranicze“, skatinantį kultūrinį dialogą ir empatiją, 2011 m. įkūrė Tarptautinį dialogo centrą Krasnogrūdoje. Jo dialogą, kito pažinimą ir bendradarbiavimą skatinančios idėjos ir iniciatyvos įgyvendinamos ne tik Lenkijoje, bet ir kitose Vidurio Europos šalyse, Balkanuose, Kaukaze, Vidurinėje Azijoje, Šiaurės Afrikoje ir kitur. K. Czyżewskis dėmesį skiria ir Lietuvos bei Lenkijos santykiams, jų istorinei praeičiai ir tapatybių kaitai.

Leonido Donskio premija teikiama už ilgametes pastangas stiprinti pilietinį sąmoningumą, pakantą ir toleranciją, taip pat už žmogaus teisių gynimą, dialogo mezgimą ir palaikymą tarp skirtingai mąstančių, už pamokas ir pastangas kalbėti be pykčio ir šališkumo, už kitokios nuomonės išklausymą ir jos gerbimą, už nuolatinį priminimą, kad lavinimasis ir apšvieta yra nuolat mus lydintys reiškiniai, stiprinantys abipusį supratimą ir empatiją.

Donato Puslio nuotrauka



LEONIDO DONSKIO KADENCIJA EUROPOS PARLAMENTE
(2009-2014)