?https://www.traditionrolex.com/44 https://www.traditionrolex.com/44 https://www.traditionrolex.com/44 #13dienostekstas. Leonidas Donskis: kas su mumis atsitiko? - LEONIDAS DONSKIS
LT | EN
LEONIDAS DONSKIS
https://www.traditionrolex.com/44

#13dienostekstas. Leonidas Donskis: kas su mumis atsitiko?

Rugpjūčio 13, 2019

Šiandien,rugpjūčio 13-ąją, Leonido gimimo dieną, rubrika #13dienostekstas pristato ištrauką iš jo 2010 m. rašyto komentaro "Kas su mumis atsitiko?":

"Lietuvos didžioji problema šiandien yra ne laisvės perteklius, o akivaizdus laisvės ir demokratijos stygius. Dar daugiau – tai vis labiau stiprėjanti nepagarba žmogaus teisėms ir laisvei, sykiu kaip niekad anksčiau po 1990-ųjų atviras klerikalizmas, o galiausiai net ir pradų nebuvimas to, ką būtų galima pavadinti kompromiso ir susitarimo kultūra. Sykiu išgąstis ir šokas, kurį laisvėjantis žmogus Lietuvoje kelia kai kurioms institucijoms ir jų lojalistams.

Ar neverta, užuot užsiėmus Francisco Goya’os „Los Caprichos“, beje, atgabentų į Vilnių, dvasios bei logikos iššaukimu ir perkėlimu į politinės analizės lauką, veikiau problemų ieškoti ten, kur jų tikrai netrūksta? Kas iš visų tų demonų, piktųjų dvasių ir visų kitų nelabojo išperų iššaukimo ir išvarymo, jei čia pat, mūsų akyse vyksta dalykai, paneigiantys viską, ką mes manome ir sakome apie save?

Kas su mumis atsitiko? Negi ir vėl lietuviai susiduria su tuo, ką kone pranašiškai nuspėjo Vytautas Kavolis – su savo laisvės baime? Nuo savęs pridurčiau – sykiu ir jos sukelta nelaisvės ir pančių užsidėjimo saldybės metafizika? Neaiškiojo žmogaus, savo gyvenimu paneigiančio save patį ir savo moralinę biografiją, sugrįžimas, nepajėgiant pakelti laisvės ir istorijos dvilypumo bei savo vidinio prieštaringumo? Radikalių ir stipriai supaprastintų atsakymų poreikis, išstumiantis bet kokią abejonę savimi, o netiesą ir klaidą verčiantis tapatinti su oponento ar priešo stovykla, sau pasiliekant teisuolio ir pranašo funkciją?"

Rubrika #13dienostekstas kiekvieno mėnesio 13 dieną siūlo prisiminti Leonido Donskio tekstus ir mintis bei jų pagrindu tęsti diskusiją šiandienos aktualijų kontekste. Tekstus pristato apžvalgininkas, filosofas Paulius Gritėnas.



LEONIDO DONSKIO KADENCIJA EUROPOS PARLAMENTE
(2009-2014)