?https://www.traditionrolex.com/44 https://www.traditionrolex.com/44 https://www.traditionrolex.com/44 L. Donskis skaitė viešas paskaitas Londone bei Kembridže - LEONIDAS DONSKIS
LT | EN
LEONIDAS DONSKIS
https://www.traditionrolex.com/44

L. Donskis skaitė viešas paskaitas Londone bei Kembridže

Gegužės 06, 2014

Pasibaigus posėdžiams Europos Parlamente bei dėliojant paskutiniuosius penkerių metų politinės veiklos akcentus, tačiau dar neprasidėjus aktyviam akademiniam darbui Vytauto Didžiojo universitete, Leonidas Donskis gegužę gali skirti seniai planuotiems vizitams Europos universitetuose, akademinėse konferencijose bei forumuose. Praėjusios savaitės pabaigoje L. Donskis skaitė viešas paskaitas geriausiose Didžiosios Britanijos aukštosiose mokyklose, vėliau dalyvaus tarptautinėse konferencijose Berlyne, Vroclave, Krokuvoje.

Praėjusį ketvirtadienį ir penktadienį Leonidas Donskis viešėjo Didžiojoje Britanijoje, kur prestižiniuose universitetuose studijuojančių lietuvių kvietimu skaitė dvi viešas paskaitas. Gegužės 1-ąją London School of Economics L. Donskis skaitė paskaitą „Who we are nowadays – locals and globals“. Studentų atstovybės Baltijos draugijos organizuotoje diskusijoje L. Donskis aptarė šiuolaikinę identiteto, kuris nereikalauja moralinio įsipareigojimo, yra takus ir kintantis, sampratą.

Gegužės 2-ąją, penktadienį, Leonidas Donskis viešėjo Kembridžo universitete, kur vėlgi lietuvių bendruomenės kvietimu skaitė paskaitą „The Tragedy of Eastern Europe“. Jos metu L. Donskis koncentravosi ties įvykiais Ukrainoje bei įtampas tarp demokratinio Vakarų pasaulio ir Rusijos. Iš tiesų, nesibaigianti įtempta situacija Europos Sąjungos rytinėje kaimynystėje buvo ir pagrindinė abi L. Donskio paskaitas Didžiojoje Britanijoje lydėjusių diskusijų tema. Tarptautinė auditorija, kurią sudarė ne tik lietuviai ar Baltijos šalių atstovai, bet ir studentai bei mokslininkai iš Didžiosios Britanijos, JAV, Ukrainos, Rusijos domėjosi, ar Krymas gali tapti tik pirmąją domino figūrėle tolimesniame Rusijos ekspansijos procese, ar yra būdų suefektyvinti minkštosios galios, kuria vis dar kliaujasi Europa, instrumentus, ar apskritai įmanoma sukurti naująją demokratinę Ukrainą ar tikėtis Rusijos kracho iš vidaus, koks ištiko Sovietų Sąjungą.

Žinoma, daug teigiamų emocijų L. Donskiui suteikė ne tik paskaitos, bet ir neformalaus bendravimo su Londone bei Kembridže studijuojančiais lietuviais galimybė. L. Donskis pasidžiaugė, kad lietuviai ne tik sėkmingai studijuoja garsiausiuose Europos universitetuose  ir nenusileidžia bendramoksliams iš kitų šalių, bet ir savo aktyvia veikla, moksliniais tyrimais, organizuojamomis konferencijomis tampa vis labiau matomi. Lietuva bei mūsų istorine patirtimi jaunieji lietuviai sugeba sudominti pasaulinio garso mokslininkus, kartu rengia mokslinius darbus bei tokiu būdu lietuviškumą įpina į geriausias Europos bei pasaulio akademines tradicijas.

„Svajoju dar pagyventi ir padirbėti šitų žmonių Lietuvoje – nes mūsų šalis bus nuostabi su jais“, - apie sutiktus vizito Didžiojoje Britanijoje metu lietuvaičius kalbėjo Leonidas Donskis. 



LEONIDO DONSKIO KADENCIJA EUROPOS PARLAMENTE
(2009-2014)